sábado, 26 de marzo de 2011

Historias del camino XV

El camí de Sant Jaume ha significat a la història europea el primer element vertebrador del vell continent. La trobada del sepulcre del primer apòstol màrtir, suposà trobar un punt de referència en què podia aglutinar-se la pluralitat de concepcions de diversos pobles ja cristianitzts, però necessitats en aquell temps d´unitat. Conscients de la importància que suposava tenir una relíquia com les restes de Santiago el Mayor  www.santiagoelmayor.es/ per als seus interessos militars –necessitaven guerrers i calers en la lluita contra els àrabs-, les monarquies espanyoles van col.laborar  activament a l´èxit del camí.
La història del Camí es remonta als inicis del siglo IX amb el descobriment de la tomba de Santiago el Mayor, evangelitzador de Espanya. La seva trobada està envoltada de una rica imagineria popular que en lloc de distorsionar ha preservat i omplert de color la narració històrica. La troballa es situada a la primitiva diòcesi d´Iria Flavia www.hispanus.com/es/coruna/santiago/iria_flavia/, quan l´ermità Pelayo www.diclib.com/Pelayo/show/es/es_wiki_10/20281 va tenir una "revelació divina": al bosc veu unes  "lluminàries" i "sent cançons d´àngels".
La major part dels pelegrins arriba a Santiago pel anomenat "Camí Francès", però existeixen altres sis rutes històriques del camí sant. El camí francès  www.caminosantiago.org/ és la més transitada: entra a l´estat espanyol per Roncesvalles i Sompot, als Pirineus i travessa Aragó, Navarra, La Rioja, Castella, Lleó i Galícia.

 Au siau

No hay comentarios: