miércoles, 30 de marzo de 2011

Historias del camino XVIII

Cada tram del camí té la seva pròpia història i encant. Navara és un enclavament important. Aquí es fonen en una diverses rutes i inicia el recorregut el Camí Francès per Roncesvalles. També van ser importants a més, les rutes de Somport, la Barranca, la ruta de Baztán, la de Monleón a Roncal y Lumbier o la de Valdorba. A Navarra enllaçen el camí francès i el camí aragonès. El rei Sancho III el Mayor va ser qui va fixar el traçat definitiu del camí i qui va introduir la influència del cluny i el nou art romànic que es va extendre per la ruta jacobea.
També a La Rioja, que té el ramal més curt, té una importància històrica, cultural i artística fonamental amb un recorregut per la natura i els espais i art romànics impressionants.
Com a paratges el camí està esquitxat de belleses impressionants: San Juan de la Peña a Jaca, declarat Lloc d´interès nacional al 1920; la reserva natural de Foz de Arbayún a Navarra a la Sierra de Leire, el Parc Natural del Señorío de Bértiz també a Navarra entre Baztán i la Regata de Bidasoa, el Parc Natural  Sierra de Cebollera a La Rioja a la comarca de los Cameros amb una gran diversitat de flora i fauna, el monument natural Ojo Guareña a Burgos amb les coves més extenses amb prop de 100 km., la Reserva Nacional de Fuentes Carrionas y Fuente Cobre a Palencia amb morfologies polars amb una extensió de 80.000 hectàrees; el Parc Natural de la Vall de San Emiliano a Lleó amb contrastos entre els relleus de montanya i els fons de les valls i per últim el Parc Natural As Fragas do Eume a A Coruña al nord de la província.

No hay comentarios: